La Pau dels Pirineus

La Pau dels Pirineus


Fa 353 anys, el 7 de Novembre de 1659, es signava el Tractat dels Pirineus o Pau dels Pirineus. Es va ser signat per part dels representants de Felip IV de Castella i III d’Aragó, Luis de Haro i Pedro Coloma, i els de Lluís XIV de França, Cardenal Mazzarino i Hugues de Lionne, a l’illa dels Faisansposant fi a la Guerra dels Trenta Anys. Suposava la fi dels enfrontaments entre la Monarquia Hispànica dels Àustries i la Monarquia Francesa dels Borbons. En clau europea el tractat acabava allò que es va iniciar a la Pau de Westfàlia de 1648: acabar amb poder que havien tingut els Àustries a aquells segles XVI i XVII.

D’una banda, podem veure com la Pau dels Pirineus es signava després de la derrota de la Monarquia Hispànica en la Batalla de les Dunes. La derrota mostrava la feblesa militar espanyola, lluny de la força de segles abans, fet que no anava a poder imposar la seva hegemonia a Europa contra els francesos. En definitiva, començava el canvi de la política exterior de la Monarquia Hispànica i noves relacions internacionals a Europa.

D’altra banda, el 7 de Novembre del 1659 és una data clau en la història de la Corona d’Aragó. Es van “cedir” les possessions del comtat de Rosselló i part de la Cerdanya al regne francès. Va ser inaudit en aquella època dins la Monarquia Hispànica ja que es va fer aquesta cessió sense consultar les Corts de la Corona d’Aragó. Es va fer d’amagat, doncs. En contra del que diuen molts de que l’unió dels Reis Catòlics va suposar la unió de les dos territoris i punt, cal recordar que els dos territoris continuen tenint les seves pròpies lleis i els seus propis mecanismes institucionals.

El monarca espanyol, Felip IV, va actuar en contra de la Corona d’Aragó i de les seves institucions anant d’amagat i fragmentant el territori. Anava en contra del Jurament per les Illes, pel qual terres de l’antic Regne de Mallorca no podien separar-se de les de la Corona d’Aragó, per la voluntat de la monarquia hispànica de cedir els territoris del nord de Catalunya a canvi de mantenir les possessions a Flandes. A diferència de Gibraltar o Menorca, cedides a Anglaterra el 1713 pel Tractat d’Utrecht, cap govern espanyol ha demanat la restitució dels territoris nord-catalans cedits en el Tractat dels Pirineus.

Amb la Pau, la Monarquia Hispànica tenia els territoris al sud dels Pirineus i tenia una frontera natural molt “forta”. Hi ha qui diu, que aquest tractat va separar ( i allunyar ) per sempre la Monarquia Hispànica de la Francesa però sobretot, d’Europa. A l’actualitat, encara es continua reivindicant la catalanitat d’aquest territori. De fet, aquest dissabte dins la Diada Nacional de la Catalunya Nord, hi ha una manifestació, una marxa de torxes i un concert.

Bibliografia ( i més informació)

http://ca.wikipedia.org/wiki/Tractat_dels_Pirineus

http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2012/07/12/la-pau-dels-pirineus/

http://www.350anys.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=47:llibreta&catid=12:llibres-enllacos

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s