Halloween

Halloween


Ahir mentre veia com xiquets del meu poble anaven disfressats per la festivitat de Halloween, se’m va ocórrer buscar un poc més sobre aquesta festa. De fet, un company via twitter em va recordar el que acabava de buscar per a posar per ací. No sóc dels que pensa que hi ha que seguir les tradicions fins als últims dies, cal renovació sense perdre els orígens. Ara bé  no cal que diga que crec que al nostre territori, és més lògic celebrar la festa de la Castanyada ( ací podeu trobar un poc d’info sobre ella) que no pas Halloween. Aquesta foto que tenien publicat al mur de Més que Dones.

Imatge

Com deia, ací vos pose el que he trobat a la Viquipèdia sobre la festa de Halloween. Molt interessant.

El mot Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d’origen celta que tan ràpidament s’han estès per tot el món i, en especial, pels països anglosaxons.

Escòcia i Irlanda, el dia 31 d’octubre se celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb el darrer dia de l’any segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. Samhain era el déu dels morts. Algunes fonts indiquen que la paraula gaèlica “Samhain” literalment vol dir “final de l’estiu”. El dia que celebraven Samhain era, per tant, el dia de cap d’any. En aquella època, s’encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar els esperits malignes. També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anaven acompanyades de bruixes i esperits. Per això no s’encenia cap llum a les cases, i la gent es vestia com a bruixes o dimonis per tal que cap ànima volgués habitar el seu cos.

Amb l’arribada del Cristianisme s’establí el primer dia de novembre com a Dia de Tots Sants. En aquell moment, el 31 d’octubre es convertí en All Hallows Eve (anglès antic per All Saints Eve, és a dir: “vigília del Dia de Tots Sants”, ja que hallow és un mot que en anglès antic significa “sant” o “sagrat” i que prové, juntament amb la paraula moderna holy, del mot germànic khailag), d’on va sortir la paraulaHalloween.

Moltes de les tradicions de Halloween es varen convertir en jocs infantils que els immigrants irlandesos portaren als Estats Units en el segle XIX. A partir d’aquí, la tradició, per la colonització cultural dels Estats Units d’Amèrica, es va començar a estendre per la resta del món, i fins i tot ha arribat a absorbir els costums que portava associats el Dia de Tots Sants, passant alguna de les seves tradicions a la vigília

I ara, què penseu sobre ella?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s