Sobre l’inici dels actes del Bicentenari de la Constitució de Cadis a Bocairent

Sobre l’inici dels actes del Bicentenari de la Constitució de Cadis a Bocairent


ImatgeAquest dissabte començaran unes jornades, amb motiu del bicentenari de la Constitució de Cadis al voltant de la figura de Josep Joaquim Castelló, que s’estendran fins l’agost amb un acte de cloenda on participarà el grup de teatre local “L’arcà”. Abans de tot tant sols dir que em pareixes unes jornades molt elaborades, amb diferents tipus d’activitats i totes elles interessants. Mirant la programació, destacaria el documental de RTVV sobre els valencians de la Pepa ( amb el posterior debat amb Fran Crespo i Matilde Alcaraz) i la ruta guiada pel Bocairent il·lustrat.

Però tot i això, després d’assabentar-me de que un dels actes més “importants” de les jornades anava a ser canviar el carrer m’he quedat amb ganes de dir la meva. Que conste que no em pareix mal que es pose un carrer a la figura del diputat de Bocairent Josep Joaquim Castelló. Ara, si que veig dos coses malament al meu gust. El carrer elegit. És un carrer cèntric, sé que abans es deia així ho sé. Desconec si al programa electoral del PSOE estava posat el canvi de carrer. Ho desconec la veritat, però supose que davant una cosa així s’hauria d’haver informat o explicat més al poble, que no sap ni qui és aquest diputat. D’altra banda, crec que posat a canviar noms, canviaria abans altres carrers cèntrics com “Batalla de Lepanto” o la pròpia “Avinguda Espanya” amb una nomenclatura que ens recorda a temps passats. Que no pas el de Blasco Ibañez, tot i el seu historial.

Pot ser tant sols sóc jo al que no li agrada, pot ser, i que a la gent li done igual perquè té altres problemes més importants. Però crec, que la història cultural i històrica del poble no és un fet aïllat i que tots tenim dret a dir la nostra. A més, crec que posats a posar noms de personatge il·lustres i a carrer centrals, per què no posem noms com Enric Valor o Paco Muñoz? I fins i tot, per què no es fa un homenatge ( no un carrer que ja té) com cal a figures locals importantíssimes per a la cultura del nostre poble com Àngel Bernat o la resta de fusilats a Paterna?

(actualitzat un poc després d’alguns comentaris que m’han vingut després de publicar-ho)

Anuncis

7 respostes a “Sobre l’inici dels actes del Bicentenari de la Constitució de Cadis a Bocairent

 1. Josep Joaquim Castelló és una figura important del nostre poble, de les més importants! crec que també es mereix un carrer, no? a més a més el carrer triat ja s’anomenava així antigament, és per això que ara es restitueix.
  En la meua opinió Blasco Ibañez no se fins a quin punt es mereix tants honors, no oblidem que va ser estraperlista, a més de difondre un valencianisme espanyolista. Respecte a lo de Batalla de Lepanto i Av. Espanya n’estic totalment d’acord, també llevaria Mestre Serrano i posaria el tradicional de Carrer Macarro (que per cert, no se l’orige d’aquest nom curiós).
  Respecte a Àngel Bernat, si no m’equivoque, crec que ja té carrer. No el van inaugurar quant el 75 aniversari de l’Himne a Bocairent?
  Salut

  1. Per parts! És cert que es deia així. No m’opose a que es pose un carrer al seu nom, amb compte que jo aixó no he dit. El que si que dic es que és que desconec fins a quin punt s’ha pogut consultar, o almenys informar, als veïns d’aquest carrer del canvi de nom de carrer. És cert que Blasco Ibanñez és un republicà espanyolista, és cert. Però preferisc que estiga aquest nom abans que el de Batalla Lepanto ( el qual anava a dir-se Joan Fuster però no es van atrevir) o Pio XII, entre altres. I a Àngel Bernat, el que demane és un homenatge com cal, no un carrer perquè ja té “Music Bernat”. Per què no es fa un homenatge com deu mana a tots els fusilats de Bocairent a Paterna? Jo el que pretenia, a banda de dir la meva era: dir que hi ha altres noms a canviar i que calen més homenatges a Bocairentins com Àngel Bernat. I a més, no estic en contra de que se li pose un nom a un bocairentí, no confenguem. Sols opine que hi ha altres carrers que llevaria, i si ens posem a tornar els noms originals abans del franquisme i la transició, posem a canviar-los tots! No se si m’explique…

 2. Per supost que t’expliques, si estic totalment d’acord amb tu. Desgraciadament passen uns i altres, i es mantenen molts noms de carrers que no tenen res a veure ni amb Bocairent ni la nostra història, llevaria uns quants: Cervantes, Lepanto, Pio XII, Juan de Ribera, Serrano, España ,… però com a la meua llista també estava blasco ibañez, doncs mira, per algun s’havia de començar 🙂 I respecte a ls homentages també estic d’acord, que l’escrit a la placa de l’ajuntament antic no el compartisc al 100%
  En fi, que estem d’acord en tot 🙂

   1. l’any passat o fa dos anys l’Ajuntament va inaugurar una placa a l’Ajuntament per recordar a tots els q van morir a la guerra, però sense diferències entre uns i altres.

 3. Hola a tots, abans que res donar les gràcies a Víctor per tindre un espai de debat i confrontació però sense ultrapassar els límits de la tolerància i l’educació.

  Volia a profitar per fer unes puntualitzacions:

  1.- Tinc la mateixa opinió respecte als “peròs” del canvi del nom del carrer.
  2.- Com a membre de Festasa vam fer-li un xicotet homenatge a Àngel Bernat, Julià Herrero i Joan Beneyto arran del 75 aniversari de l’Himne de Bocairent però crec també que Àngel Bernat es mereix un reconeixement apart com a polític, músic i compositor.
  3.- Respecte al nom del carrer Macarro, no em feu molt de cas però una volta em van dir que era un carrer cèntric farcit de cases de la burgesia bocairentina. Estes cases tenien serventes que anaven vestides amb grans faldons. Quan plovia al carrer venien les aigües de la costera de la plaça de bous i es feien aiguamolls. Quan les serventes eixien al carrer s’ebrutaven les faldes amb el fang i se’ls feien plecs a mode de macarrons.

  1. A mi no s’ha de donar les gràcies, és a totes i tots vosaltres que opineu i enriqui el bloc. Sabem que un bloc sense comentaris està mort. Per tant, gracies a vosaltres. A veure si recuperes el teu de blogspot que el tens paraet! 🙂

   Respecte al que has dit de FESTASA, és cert, fereu l’homenatge englobat dins la commemoració del 75 aniversari de l’himne. Pero segueix pensant que cal fer algo més, no sols a ell, sino a moltes personalitats i dates importants del poble.

   Vaja, el del Carrer Macarro no ho sabia. Que bona la història!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s