36 anys dels Fets de Gasteiz

36 anys dels Fets de Gasteiz


Al 1976, la conflicitivat social a Euskal Herria era molt elevada. En concret, al mes de gener s’iniciaven vages contra el decret laboral que posava un tope salarial, també es lluitava per unes condicions millors del treball. El 3 de març d’aquell any, es va convocar una tercera vaga general que va ser seguida de manera àmplia. Recordem doncs, que aquestes protestes es feien durant la Transició Democràtica. Com deia, aquell dia 3 de març les forces armades policials espanyoles van entrar a l’Església de San Francisco de Gasteiz. Aquesta església era el lloc on s’havia quedat per fer una assemblea de treballadors. La policia, sense fer cas al Concordat que tenia amb el Vaticà i a la decisió del rector de l’església, va entrar i va procedir a desallotjar l’església. Si no era prou això, en un moment van llençar gasos lacrimògens al recinte tancant. Imagineu-se el caos i el pànic que van crear. Qui va tindre la sort d’eixir de l’església, quasi sense respiració, van ser apallissats fora per les forces de “l’ordre” i varen començar a disparar amb metralletes als que estaven al front. Recordeu que estaven en plena Transició Democràtica.

La policia havia instaurat la por, el caos, la violència… El resultat? Fou l’assassinat de 5 obrers.

Pedro María Martínez Oci, 27 anys
Francisco Aznar Clemente, 17 anys
Romualdo Barroso Chaparro, 19 anys
Jose Castillo, 32 anys
Bienvenido Pereda, 30 anys

D’aquestos moriren 2 en l’instant de la càrrega i altres tres per les greus ferides que els havien produït. A banda d’aquestos assassinats d’estat, que recordem estàvem en plena Transició Democràtica, hi hagueren més de 60 ferits greus i altre centenar amb ferides lleus. Hi ha gravacions on mostren que la policia es felicitava per l’actuació: havien tirat més de mil tirs, havien produït una autèntica massacre i havien contribuït a la major “paliza de la historia”. Més enllà de solucionar el conflicte, aquell home que s’ha considerat com a pare de la democràcia per part dels sectors favorables a la repressió, Manuel Fraga encara va deixar prohibit el dret de reunió, de manifestació i de vaga. Clar, ell era el que deia això de “El carrer és meu” i ordenava a la policia assassinar als treballadors que protestaven pels drets laborals i socials. Si, en plena transició democràtica per si no se’n recordàveu. Damunt, amb les noves convocatòries de vaga i solidaritat amb la repressió que van patir el 3 de març, la policia actua de la mateixa manera i va acabar amb la vida de quatre persones més i centenars de ferits a Vitòria. El conflicte, més enllà de solucionar-se pareixia que anara a més pels assassinats d’estat a cada convocatòria sindical.

Conseqüències? Ninguna, cap sumari que s’haja obert i cap reclamació a l’Estat va constituir com a delicte. No hi hagut cap responsable d’aquestos assassinats. Tot i que es sap quin eren els responsables màxims d’aquesta actuació, com Manuel Fraga. Es curiós que se li faja homenatges a les Corts Espanyoles (  màxim exponent de la “democràcia”) i que a més, es reconega el seu paper fonamental durant la Transició Democràtica. Perdoneu que em quede amb la idea de que aquest home no ha sigut demòcrata en la seva vida. D’altra banda, em cansa que es diga que la Transició Democràtica va ser neta i exemplar, però com dir aquestes coses davant d’aquestos ( i altres) fets? La transició mai es pot donar per acabada quan,entre altres coses, es demane perdó per aquestos fets en concret com diu Llach al següent vídeo. Ni oblidem, ni perdonem, que vos perseguisquen les nostres memòries per sempre. Avui recordem als 5 que foren assassinats per la policia armada espanyola. gogoan zaituztegu!

—–

Més informació

Esdeveniments

Imatges

Vídeos

La revolta permanent

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s