Volem TV3, i Canal 9?

Volem TV3, i Canal 9?


El tancament de TV3 al País Valencià n’és un exemple més de la política espanyolista del PPCV. Un atac a la cultura catalana on va acabar en un tir amb dos objectius. D’una banda tancà TV3, una televisió que a Camps li molestava molt i, d’altra banda, posava en perill la continuïtat d’ACPV (gens partidària al règim popular) amb unes multes sobre-dimensionades i injustes. La indignació de molts valencianes i valencians n’era patent i vam anar a concentracions, rebentarem el twitter amb el hastag #sensesenyal, ens manifestarem, etc.

A dia de hui, amb el Alberto Fabra ( si, aquell que estava a favor de les emissions de TV3) hauria d’estar ja (quasi) solucionat. Total, que el proper dissabte hi ha Castelló una Manifestació en favor de TV3 i la mobilització popular segueix en peu. Una d’aquestes està posant-se prou de moda i és, quan hi ha una càmara de Canal 9 es posen a cridar i posar cartells de “Volem tv3”. Unes accions que si ixen en antena són vistes com un triomf contra la censura total dels alts càrrecs de RTVV. Quan veus o escoltes això, hi ha un somriure. Tot i això, a mi hi ha certes preguntes que em venen al cap al voltant d’aquest tema.

  • Què passa amb els treballadors i treballadores de RTVV? Ells no tenen la culpa de la censura i la mala gestió que té la RTVV. A més, amb accions així se’ls dificulta el seu treball. Al igual que el Volem TV3 quan se’ls xiula o increpa per la manipulació informativa, no pensem que ells no són els culpables. Ho son els alts dirigents que despilfarren contractant a tertulians o presentadors addictes al règim. S’ha de denunciar la censura i la mala gestió però no crec que siga la solució increpar i dificultar el treball dels treballadors i treballadores. Ja tenen prou amb el que se’ls ve damunt.
  • Per què ens seguim mobilitzant sols per TV3? És important poder veure totes les televisions del nostre àmbit lingüístic ja gisa TV3 o IB3. Ara, no sols televisions, sinó tot tipus de mitjans de comunicació com premsa escrita o ràdios. Ara bè, després del tancament de les seves emissions,  TV3 ha fet alguna acció o han mostrat algun malestar? S’han mullat per a què al País Valencià es torne a vore? O han intentat ajudar a ACPV a pagar les multes o els han fet algun reconeixement pel que han fet per TV3? La seva actuació crec que ha estat més que desitjable, almenys el que conec.

Cal mobilitzar-se per veure, escoltar i llegir mitjans de comunicació en la nostra llengua, sempre estaré a favor, però què passa amb Canal 9? No anem a mobilitzar-se per una televisió pública, de qualitat i en valencià? Hem de lluitar per aconseguir que la nostra televisió i ràdio siguen fonamentals per a tothom alhora d’informar-se però també alhora del temps d’oci. Programes com Trau la Llengua o l’Alqueria Blanca, líders d’audiència i en valencià, són un exemple de que a casa nostra es fan programes de qualitat i no tot és censura ni manipulació. A més, a banda de posicionar-se a favor de d’un RTVV pública, hem de mostrar la nostra solidaritat amb els treballadors i treballadores. Com haureu llegit, van a fer un ERE on van a tirar al carrer a milers de professionals per la mala gestió que han tingut els alts directius. El passat 28 de Gener es va fer la “Declaració de Burjassot” on es feia una aposta per recuperar RTVV de la fallida econòmica, de la mala gestió i de la manipulació. El dissabte que ve a Castelló i anem posant una data per a mobilizar-se per Canal 9, que també és nostra i ens la estan matant.

2 respostes a “Volem TV3, i Canal 9?

  1. El cas és que gairebé ningú té eixa visió sobre RTVV. Massa anys de distanciament de la societat, acaben passant factura. De tota manera, és cert que la gent hauria de discernir bé quan un atac està bé i quan no ho està. Moltes vegades m’he hagut de trobar amb gent que m’increpava (jo!), i no pots deixar de pensar com d’injusta és la situació. I sí, és veritat. N’hi ha hagut moltes queixes sobre Canal 9, però ni una sola defensa, ni una sola reivindicació. Al final arribes a una conclusió: o bé que la gent s’adhereix a les protestes pel simple fet que es posen de moda (cas de TV3), o bé que passen tant del tema (cas de Canal 9), que els dóna igual. Una llàstima. Per cert, gràcies per la reflexió.

    1. Gràcies pel teu comentari. M’ha agradat dos fets que has apuntat que no m’havia parat a pensar. D’una banda que els anys de distanciament han passat factura. D’altra banda, amb relació amb l’anterior, que la gent li dona tant igual RTVV que passa. Jo n’era el primer que fa temps tenia prejudicis cap als treballadors i pensava que tots n’eren igual que la “línia editorial” dels informatius. Però ja fa anys que m’he adonat que no és així. És trist que ens manifestem per TV3 sols quan a casa nostra no fem cas del que tenim i del que hem de recuperar. Per desgràcia, mirar sempre fora en compte del de dins de casa ens passa molt a la terreta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s