La “Liga”, la millor del món?


No esteu cansats d’escoltar als mitjans de comunicació que la Lliga espanyola és la millor lliga del món? Una afirmació que cau pel seu propi pes. La recent vaga dels jugadors del AFE, els contractes televisius desproporcionats i injustos, la quantitat alarmant de clubs en estat de fallida econòmica ( tot i que segueixen fitxant) o la recent tàctica de cobrar a les ràdios per retransmetre els partits… Posar en dubte la qualitat de la lliga provoca, inevitablement, comparar-la amb altres. No sóc cap expert del futbol europeu i la meva opinió està basada en pures reflexions.

Si pretens ser la millor lliga del món s’hauria de tenir fixat ja un calendari definitiu de quan es juga, a quina hora i qui ho televisa. A més, parlant de televisió, els contractes amb els clubs haurien de ser més equitatius i no ser tant desproporcionats com ara. El gràfic que ahir va twittejar @Tonio_Ortiz o aquest altre de @rubenuria mostra la gran diferència entre equips com el FCBarcelona, València o el Sporting. Molts acusen a aquesta causa com la responsable de que la lliga espanyola siga una lliga adulterada, que estiga bipolaritzada. És cert, és un factor molt important i determinant. Ara bè, no crec que siga l’únic. Equips com el Sevilla, culpen al FCB o Reial Madrid de l’actual pacte audiovisual. En bona part ells tenen una part de la culpa però també la tenen altres equips que han signat el contracte no? Pense amb equips com el ValènciaCF o com l’Atlètic de Madrid. El Sevilla mostra una actitud bel·ligerant en aquest tema per a poder ocultar els seus problemes esportius. De segur que el pressupost que té ara no és molt diferent al que tenia al guanyar la primera UEFA. Tots es volen parèixer a la lliga anglesa pel seu bon repartiment del pastís. Però no s’adonen que a la lliga anglesa també trobem als tres equips de sempre al capdavant.

Hi ha més causes com la gestió dels clubs, tant econòmica com esportivament. Pense de nou amb el València. No els tinc mania ni molt menys, però és un exemple clar i proper. Un equip que guanya una lliga, una UEFA o una Supercopa d’Europa és desmantellat esportivament i econòmicament per culpa d’una mala gestió del president d’aleshores: Soler. Ara pateixen els seus errors però amb la nova directiva, pareix que poc a poc isquen del clot econòmic i esportiu. Però no és suficient per a poder competir amb igualtat de condicions amb el Barça o Madrid i la distància es fa més gran. La lliga tampoc és justa quan permet que equips que tenen deutes i estan en concursos d’acreedors, com Saragossa o Betis, poden seguir fitxant amb xifres desproporcionades. En canvi, equips com el Llevant o el mateix València, compleixen les regles i juguen en desavantatge al no voler augmentar el deute i voler complir amb els jugadors i tota la resta d’empleats que tenen. Un altre apunt, el FCB o el RMD són els millors a la seva lliga però també ho son a Europa i no crec que siga sols pels contractes audiovisuals del seu propi país. Per últim, la Lliga demana que les ràdios paguen un cànon per a retransmetre. Bé, no fins a quin punt han de pagar o no, però crec que els clubs haurien de garantir unes condicions laborals a les ràdios òptimes, cosa que ara no passa. O si exigeixen pagar a les ràdios, que comencen a pagar els més de 700 milions que deuen a Hisenda. No entenc com se’ls permet deure tant!

Solució per a millorar la “Liga”? Uns apunten a una super-lliga europea amb els conjunts més forts de cada estat. Pot ser la solució més ràpida i la que molts voldríem, però seria allargar l’agonia de molts equips. El que hauria de fer el futbol espanyol és sentar el cap i deixar-se de gastar autèntiques burrades, potenciar més les pedreres, potenciar que els aficionats estiguen al camp animant o tindre unes planificacions esportives més serioses i no canviar-les a la mínima que vaja mal. El futbol ja no és esport, és un negoci més, quan és recupere l’essència de l’esportivitat i de la competivitat sana, qualsevol lliga serà la millor

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s